Kozáci patří mezi oblíbené jedlé houby a ani kozák habrový není výjimkou. Kozák habrový roste brzy v létě, nacházet ho můžeme především během června a července. A jak již název napovídá, je vázán na habry. Stejně tak ho ale můžeme potkat i pod lískami.
Kozáka habrového můžeme zaměnit za jiné druhy kozáků. Otravy se v takovém případě ale bát nemusíme, jedlé jsou všechny jeho druhy. Nicméně pár poznávacích znaků neuškodí. Kozák habrový je typický svým „hrbolatým“ kloboukem. Na řezu mění barvu postupně až do černé. Doporučuji sbírat jen mladé plodnice, protože ty starší mají tuhý třeň a v případě deštivých dnů promočený klobouk. No a pokud je sucho, tak jim klobouk silně popraská a rychle schne. I v případě mladých plodnic je ale třeba počítat s tím, že výsledné jídlo bude díky vlastnostem kozáka habrového zbarveno do černa. I tak se ale jedná o výbornou jedlou houbu, která bývá málokdy červivá a svou vůni a konzistencí se blíží k oblíbeným hřibovitým druhům.
Reklama